Kitchen

Tartiflette – French Cheese Lover’s Dish

by Hetty
reblochon savoie tartiflette
By now you should know that both Anna and I have spent some time in France. If you’re a new reader, I’m telling you now. When we were Au Pairs two years ago, we lived in the pays de Gex, a very small part of the départment de l’Ain in the Rhônes-Alpes region in the south-east of France. One of the départments nearby, the Savoie (or is it the Haute-Savoie?), has a very delicious cow-milk cheese – Reblochon. Even though I have been diagnosed with lactose intolerance in the meantime, I still like to eat the most popular dish that is made from this cheese and which the region is known for – tartiflette. Well, it’s not just known in the French Alpes, but you can get it in other parts of France as well. Even in Le Havre, where I live now, for example.

We already shared this delicious winter dish, that makes us almost forget that we both don’t support lactose anymore, on our old blog in German last year, but decided to give it an update.

What you need for 5-6 portions
1kg potatoes
5 shallots
some butter (or olive oil)
50ml cream (now I would use soy or rice cream)
1 small glass dry white wine
1 reblochon (400g)
salt, pepper

Peel the potatoes and boil them in enough salted water. They should not be too mushy, as they will be cooked again later on, so you better take them out 2 minutes too early than too late. Place them aside and let them cool down.
how to tartiflette
Peel the shallots and cut them into rings. Heat some butter in a pan and fry the shallots.
Grease a casserole with butter. Now cut the cooked potatoes into slices and put a layer of them into the casserole. Place about half of the shallots on the potatoes and distribute them evenly. Put another layer of potatoes on top and add the remaining shallots at the end.

Mix the cream and the white wine together with some salt and pepper. Pour it over the potatoes. Don’t worry as it won’t cover all the veggies, the cheese will do the rest.
Cut the reblochon into four parts and place it on top of the potatoes, so that almost every bit is covered.
vegetarian tartiflette
Place in the oven and bake at 220°C for about 25 minutes. Take the tartiflette out of the oven and serve it. Enjoy this wonderful and very French cheese dish! I wish more people in Germany would know about this one…

Tartiflette
Was bietet sich bei einem Frankreich-Urlaub besser an, als etwas leckeres mit einer der vielen lokalen Käsesorten zu kochen?? Als ich in den Semesterferien mal wieder dort war, hab ich im Kühlregal Reblochon gesehen, einen Kuhmilchkäse aus der Savoie. Ein sehr typisches Gericht aus dieser Region mit genau diesem Käse ist Tartiflette, welches unserem Kartoffelgratin sehr ähnlich ist. Vor allem im Winter ist es eine sehr köstliche Mahlzeit und kann gut zu anderen Wintergemüsen kombiniert werden.
tartiflette vegetarische weltreise
Als Grundlage für meine Tartiflette habe ich dieses Rezept von chefkoch genommen, es aber ein bisschen verändert. Im folgenden seht ihr die einzelnen Schritte:

1. Ca. 1 kg Kartoffeln schälen und in Salzwasser gar kochen.
2. 5 Schalotten schälen und in Ringe schneiden.
3. Schalotten in Butter anbraten.
4. Auflaufform mit Butter fetten.
5. Kartoffeln in ca. 1 cm breite Scheiben schneiden und eine erste Schicht in die gefettete Auflaufform schichten.
6. Ca. die Hälfte der Schalotten auf den Kartoffeln verteilen.
7. Eine weitere Schicht Kartoffeln und Schalotten aufschichten.
8. Ein bisschen Sahne (ich habe Crème legere fluide verwendet) in die Auflaufform gießen, sodass der Boden ca. 1 cm bedeckt ist.
9. Ein kleines bisschen Weißwein hinzufügen. Der Boden sollte dann (je nach Höhe der Auflaufform) ca. 1,5 cm bedeckt sein.
10. Den Reblochon in vier Teile schneiden und oben auf den Auflauf legen.
11. Alles ca. 20 Minuten im vorgeheizten Ofen bei ca. 220 °C backen.
Bon appetit…

Vegetarische Weltreise - Frankreich
Tartiflette für die vegetarische Weltreise von Tomateninsel

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2 thoughts on “Tartiflette – French Cheese Lover’s Dish”

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